Publicat pe

Cat ma costa sa fac antrenamente de forta acasa? – PARTEA I

Distribuie articolul:
Personal, am avut ocazia sa pierd nitica vreme prin doua sali de forta de-a lungul ultimilor 7-8 ani. Nu, nu m-am dus in fiecare zi. Nici vorba. N-am fost nici macar in fiecare an, dar am zis sa va induc in eroare :).

Prima oara cand m-am decis sa fac ceva legat de forta si conditia mea fizica, m-am dus intr-o sala ce era chiar vis-a-vis de unde stateam la momentul respectiv. Undeva prin Crangasi (Bucuresti/Bukresh) era o sala (cred ca inca mai este) in zona stadionului Giulesti. Pret moderat, aparate vechi, sala de cartier.

Recunosc ca aparatele de „fitness” nu prea m-au atras. Faceam la ele din inertie sau in urma indicatiilor vreunui „antrenor” plictisit si pentru ca, in mintea mea, credeam ca ma va ajuta la ceva.

Cand imi terminam seriile, ma duceam cu drag la banda de alergare, unde imi pierdeam urmatoarele 45 de minute.

Toate astea ar fi trebuit sa imi dea de gandit atunci, insa inca imi statea mintea la alte cretinitati. Totodata, desi ma duceam si de 4 ori pe saptamana, nu am avut progrese consistente.
In ciuda faptului ca vedeam niscaiva schimbari estetice subtile, forta fizica era inca mica. Ma chinuiam sa duc sacosi burdusite cu provizii din Carrefour Orhideea catre casa, oprindu-ma extrem de des. Ce-i drept, fumam pe atunci. Dar nu respiratia sau pulsul erau problema, ci muschii ce se „crizau” foarte repede.

Cativa ani mai tarziu, am avut ocazia sa frecventez o sala mai selecta (dpdv estetic) din parcul Tineretului, prin intermediul unor abonamente „corporate” oferite de firma la care lucram (lucrez). Toate bune si frumoase. Mi-am zis „hai, ca poate acu’ mere!”. Aceeasi chestie.

Desi m-am dus constant si aparatele erau mai variate, mai noi, mai bune, samd….ceva nu mergea. Preferam sa alerg de nebun pe banda, insa nici asta nu ma mai satisfacea. Imi parea ca alerg precum un hamster pe-o rotita, intr-o cusca.

Ulterior, dand pe „repede-‘nainte”, m-am apucat de biciclit si de alergat (cu alergatul a fost chiar o poveste luuuunga…nu eram capabil sa alerg nici 1 km fara sa am dureri si sa ma opresc).

Am descoperit ca-mi plac turele lungi de bicicleta si, totodata, semimaratoanele de alergare. Fara benzi, fara bip-uri, fara aere conditionate ce-mi sufla-n chelie, etc.

N-a fost o tranzitie brusca. S-a facut gradual si cu mult drag.

Dar, desi conditia fizica s-a imbunatatit in ultimii 3-4 ani (de la sine, cumulat insa si cu schimbari drastice in alimentatie), dorinta de a face si niscaiva antrenamente de forta a ramas prezenta.

Impedimentele sunt:

  • salile pline de fite si aparate care mai de care mai „smechere”
  • cocalarii ce au reusit sa impanzeasca si sa denatureze ideea de „sport de forta”
  • confuzia grava dintre bodybuilding si sportul de forta (ce se face pe la noi)
  • absenta (in multe sali) zonelor destinate exersarii miscarilor principale cu haltera: genuflexiuni, indreptari, prese, adus la piept
  • muzica retarda data la maxim (nici Max Cavalera cu ai sai baieti de la Sepultura nu reusesc sa astupe avalansa de Inna, Alex „Tiganu’ Ragusit” Velea, Guess Who, Antonia „Chizdonia” si multi altii), la fel ca si prin magazinele si terasele de mai peste tot
  • inghesuiala si mizeria din bai (cel putin la baieti, inclusiv in cazul salilor cu pretentii)
  • tona de baietei ce fac 10 repetari cu gantera la biceps iar apoi se admira in oglinda, vorbind la telefon 30 de minute despre freze, saloane de epilare si noul model de „aifon cinci efffffffffutu-i!!”
  • absenta unor antrenori cu adevarat pusi in tema cand vine vorba de: dinamica anatomica, grupe musculare principale si auxiliare, respiratie, pozitionarea spatelui, powerlifting, bodybuilding (si mai ales diferentele dintre cele doua din urma!!)
  • marketingul agresiv al prafurilor de orice fel (inducerea cresterii in masa musculara, declansarea gigantismului penisal, etc. 🙂 )

..si as mai gasi, dar nu e cazul.

Astfel, m-am trezit ca sunt atras de conditionarea FORTEI fizice (nu a abdomenului plat…referinte cu privire la diferentele dintre bodybuilding si forta voi posta in 2-3 zile), dar nu am dorinta de a investi timp si bani in vreo sala anume.

Da, stiu, exista si exceptii (vezi Uzina Crossfit), insa 1) cautam ceva mai comod si mai ieftin si 2) nu ma intereseaza o performanta extraordinara in sportul de forta, caci tinta mea este sa impac un nivel decent de forta cu timpi decenti la semimaratoanele de asfalt si montane (pe langa turele de bicicleta si cele prin munti, facute din pur drag).

Drept urmare, am facut pasul descris in episodul urmator.

Distribuie articolul:
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *