VerdaSpirito.org

Idee de week-end | Cu bicicleta pe valea raului Olanesti

Intr-un week-end liber va puteti indrepta atentia catre zina Olanesti.
Acum 2 saptamani am plecat spre Baile Olanesti cu gandul de a pedala pe langa Buila-Vanturarita. Zis si facut, desi am urmat un drum forestier ce ocolea parcul si mergea spre Latoritei - Voineasa.

Un drum frumos, in urcare, ce poate fi facut intr-o dupa-amiaza dus-intors daca doriti sa va odihniti apoi inapoi in Baile Olanesti sau, pur si simplu un alt mod de a accesa zona Voineasa. Acest traseu va da posibilitatea sa creati o bucla prin Latoritei (puteti sta cu cortul chiar in zona lacurilor sau in seile alpine).
Din Baile Olanesti, am plecat catre Comanca si am tinut marcajul Banda Galbena, ce merge catre varful Folea. Noi ne-am oprit dupa vreo 20 de km si am luat-o inapoi spre vale.
Un drum foarte frumos, linistit, cu o singura parte nasoala: cea de inceput, pe care noi am prins-o PLINA de grataragii manelari, fum de gratare si mizerie. Na, fiecare cu "sportul" lui.
Ne-am intalnit si cu o exploatare forestiera, insa e "normal" pe la noi, nu mai reiterez.
Mai precis, a trecut un TIR pe langa noi ce ne-a umplut de praf.
In rest, in zona superioara, odata ce intri in chei, pe peretii din dreapta sunt destule trasee de escalada. Pitoanele luceau in soare si ici-colo gaseai cate-un insemn pentru vreun traseu de acest tip.
Am stat la Vila Andrei, pe care o recomand cu caldura. 80 de lei camera dubla. E intr-o parte mai linistita a statiunii. Foarte curat, proprietari foarte amabili si totul este aranjat cu bun gust, ca pentru ei insisi.
Zona merita explorata. Din Baile Olanesti, se poate trece un deal si prin satul Tisa, iar mai apoi se intra pe Valea Cheii ce are o serie de ramificatii in partea superioara. Totodata, e o varianta pentru a atinge Cabana Cheia pe un traseu ciclabil in proportie de 95%.